Estimate Database Compression Stored Procedure (sp_estimate_db_compression)


Τις τελευταίες ημέρες για ένα περίεργο λόγο συνάντησα αρκετές φορές την ανάγκη να πρέπει να εκτιμηθεί η δυνατότητα να γίνει compress μια database. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να φτιάξω μια stored procedure που να κάνει όλα όσα ήθελα να γίνονται με την εκτέλεση της. Μετά από μερικές μέρες δουλειάς και αρκετές αλλαγές πάνω σε αυτή το τελικό αποτέλεσμα μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Όμως πριν αρχίσετε να την χρησιμοποιείται νομίζω ότι είναι σκόπιμο να διαβάσετε το documentation αυτής και τις δυνατότητες που παρέχει.

Πριν όμως το κάνω αυτό θα πρέπει να επισημάνω ότι το database compression είναι ένα feature το οποίο εμφανίστηκε στον SQL Server 2008 Enterprise Edition άρα η stored procedure αυτή μπορεί να δουλέψει από αυτή την έκδοση και πάνω, δηλαδή 2008, 2008R2 και 2012.

Επίσης ο χρήστης που θα την εκτελέσει θα πρέπει να έχει δικαιώματα sysadmin.

Syntax

sp_estimate_db_compression

                                                   [data]

                                                 , [mode]

                                                 , [scripting]

                                                 , [scripting_threshold]

Arguments

data’

Με την παράμετρο αυτή ορίζουμε την συμπεριφορά που θέλουμε ως προς τα συλλεγόμενα δεδομένα. Είναι nvarchar(20) και η default τιμή της είναι NONE.

Οι τιμές που αυτή μπορεί να πάρει είναι

ΝΟΝΕ

Είναι η default τιμή. Εάν ο πίνακας στον οποίο αποθηκεύονται τα δεδομένα ([dbo].[dbCompressionEstimationData]) είναι άδειος τότε γίνεται συλλογή δεδομένων.

Αλλιώς χρησιμοποιούνται τα προηγουμένως συλλεγμένα δεδομένα.

ΙΝΙΤ

Με την τιμή αυτή στην παράμετρο σβήνονται τα υφιστάμενα δεδομένα του πίνακα ([dbo].[dbCompressionEstimationData]) και γίνεται ξανά συλλογή δεδομένων.

DROP

Με αυτή την τιμή γίνεται ολική διαγραφή του πίνακα ([dbo].[dbCompressionEstimationData]) και δεν συνεχίζει η εκτέλεση της stored procedure.

mode’

Η παράμετρος αυτή ορίζει το είδος της πληροφορίας που θέλουμε να πάρουμε. Είναι nvarchar(20) και η default τιμή της είναι DEFAULT. Οι τιμές που αυτή δέχεται είναι

DEFAULT

Eίναι η default τιμή. Επιστρέφει συνολικά την εκτίμηση του compression για όλη την database σε όλους τους δυνατούς τρόπους (row, page, none compression) μαζί με τα ποσοστό κέρδους σε χώρο για τον καθένα.

SCHEMA

Επιστρέφει συνολικά την εκτίμηση του compression για τα schemas της database σε όλους τους δυνατούς τρόπους (row, page, none compression) μαζί με τα ποσοστό κέρδους σε χώρο για τον καθένα.

TABLE

Επιστρέφει συνολικά την εκτίμηση του compression για tables της database σε όλους τους δυνατούς τρόπους (row, page, none compression) μαζί με τα ποσοστό κέρδους σε χώρο για τον καθένα.

INDEX

Επιστρέφει συνολικά την εκτίμηση του compression για τους index όλων των πινάκων της database σε όλους τους δυνατούς τρόπους (row, page, none compression) μαζί με τα ποσοστό κέρδους σε χώρο για τον καθένα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις που ο πίνακας είναι HEAP.

PARTITION

Επιστρέφει συνολικά την εκτίμηση του compression για τους index όλων των πινάκων της database αλλά ανά partition σε όλους τους δυνατούς τρόπους (row, page, none compression) μαζί με τα ποσοστό κέρδους σε χώρο για τον καθένα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις που ο πίνακας είναι HEAP. Επίσης στο συγκεκριμένο display view γίνεται και η εκτίμηση για το ιδανικό compression με βάση το ποσοστό κέρδους σε χώρο του αντικειμένου.

scripting’

Με την παράμετρο αυτή δίνεται η δυνατότητα να παραχθούν τα scripts για την εφαρμογή κάποιου είδους compression. Οι τιμές που αυτή δέχεται είναι:

DEFAULT

Είναι η default τιμή και δεν παράγει κανενός είδους scripting.

ALL

Παράγει script για όλα τα objects και για όλες τις μεθόδους compression. Δεν ελέγχει την βέλτιστη μεθοδολογία.

ROW

Παράγει script για όλα τα objects και για row compression. Δεν ελέγχει την βέλτιστη μεθοδολογία.

PAGE

Παράγει script για όλα τα objects και για page compression. Δεν ελέγχει την βέλτιστη μεθοδολογία.

NONE

Παράγει script για όλα τα objects και για none compression. Δεν ελέγχει την βέλτιστη μεθοδολογία.

RECOMMENDED

Παράγει script για όλα τα objects και για την βέλτιστη μέθοδο compression ανά object.

THRESHOLD

Παράγει script για την βέλτιστη μέθοδο compression, αλλά μόνο για αυτά τα objects που το κέρδος είναι πάνω από το όρισμα της scripting_threshold παραμέτρου.

scripting_threshold’

Δηλώνει το ποσοστό κέρδους σε χώρο πάνω από το οποίο θέλουμε να κάνουμε compression. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την παράμετρο scripting όταν αυτή έχει την τιμή THRESHOLD και το συνδυαστικό τους αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθούν τα scripts για τα objects που έχουν κέρδος πάνω από αυτό που έχει ορισθεί σε αυτή την παράμετρο για το καλύτερο σε εξοικονόμηση χώρο compression method.

H default τιμή της παραμέτρου αυτής είναι 25%.

Παρατηρήσεις

Η stored procedure αυτή δημιουργεί ένα πίνακα στην database τον [dbo].[dbCompressionEstimationData] και ο λόγος που αυτό έγινε είναι καθαρά για performance για τις επόμενες εκτελέσεις της. Θα πρέπει όμως να τονίσω ότι τα δεδομένα που κατά την πρώτη εκτέλεση μαζεύονται σε αυτόν είναι αυτά που υπάρχουν κατά την χρονική στιγμή που αυτή εκτελείται. Αν οι επόμενες εκτελέσεις γίνουν άμεσα οι πληροφορίες που θα ανακτηθούν θα είναι σωστές, αν όμως έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από την αρχική εκτέλεση και η ποσότητα των δεδομένων έχει αλλάξει σημαντικά θα πρέπει να γίνει ξανά συλλογή των δεδομένων. Αυτό μπορεί να γίνει αν στην παράμετρο @data δώσω την τιμή ΙΝΙΤ.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει όφελος από κάποιο row ή page compression αλλά το none έχει βρει ότι λόγο κάποιου fragmentation μπορεί να εξοικονομηθεί χώρος επιστρέφει στην πρόταση NONE (DEFRAG). Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να δείτε το FillFactor καθώς κατά την εκτίμηση δεν λαμβάνεται υπόψη αυτό καθώς συμπεριλαμβάνεται στο μέγεθος του αντικειμένου.

Όλα τα παραγόμενα scripts μπορείτε να τα κάνετε copy paste από το Message tab του Query windows που έχετε κάνει την εκτέλεση της stored procedure

Παράδειγμα εκτέλεσης

exec sp_estimate_db_compression    
                  @data =N'NONE'                
                , @mode =N'DEFAULT'                
                , @scripting =N'DEFAULT'        
                , @scripting_threshold =25.0    

3 thoughts on “Estimate Database Compression Stored Procedure (sp_estimate_db_compression)

  1. Διαπίστωσα ότι υπήρχε ένα θέμα με το link. Το διόρθωσα ελπίζω να μην υπάρχει πλεόν. Αν κάποιος μπορεί να με ενημερώσει ότι κατεβαίνει θα του ήμουν ευγνώμων.

Comments are closed.