Writing T-SQL using formatting standards, code layout and beautification


Σαν παλαιός developer έχω νιώσει αρκετά καλά στο πετσί μου ότι ο όμορφα γραμμένος κώδικας όσο χάλια και αν είναι πάντα βοηθάει στην ανάγνωση του με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί αρκετά τόσο στο debugging αυτού όσο και στο refactoring και extension.

Αρκετές φορές ακόμα έχω δεχθεί ερώτηση για αυτό τόσο στον χώρο εργασίας μου όσο και κατά την διάρκεια των σεμιναρίων που κάνω. Αν και βαθιά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι θέμα που πρέπει να ορισθεί σε επίπεδο προσωπικό και ομάδας εργασίας εντούτοις υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε καθώς είναι χρόνια δοκιμασμένοι και δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό από την αρχή. Φυσικά σε αυτούς μπορούμε να βάλουμε και τις προσωπικές μας πινελιές που μας εξυπηρετούν ή ταιριάζουν την ιδιοσυγκρασία μας.

Δεν πρόκειται να μπω σε αυτή την περιγραφή καθώς πιστεύω ότι έχουν αρκετά όμορφα και σαφώς αναλυθεί σε δύο άρθρα που υπάρχουν στον www.simple-talk.com.

Το πρώτο είναι του Robert Sheldon έχει γραφτεί το 2009 και έχει τίτλο Transact-SQL Formatting Standards (Coding Styles), ενώ το δεύτερο είναι του William Brewer έχει γραφτεί το 2008 και έχει τίτλο SQL Code Layout and Beautification, και τα δύο είναι πιστεύω αρκετά καλά ώστε να σας δώσουν μια καλή αρχή ώστε να γράφετε «όμορφο» T-SQL Code.

/*antonch*/