New SQL Server 2012 dynamic views to get instance information


Αν και μπορούμε να δούμε πολλά πράγματα μέσα από το SQL Server Management Studio, εντούτοις αρκετές φορές χρειάζεται να δούμε αρκετά παράθυρα για να σχηματίσουμε την εικόνα που θέλουμε. Φυσικά για όσους είναι ανυπόμονοι και δεν έχουν θέμα να γράφουν ένα απλό SELECT υπάρχουν λύσεις που λύνουν τα χέρια.

Από την έκδοση του SQL Server 2005 που έχουν κάνει την εμφάνιση τους όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τον γραφικό περιβάλλον και ασχολούνται μαζί τους καθώς η πληροφορίες που δίνουν είναι το κάτι άλλο. Ο λόγος γίνεται για τα dynamic views (DMVs). Σε κάθε έκδοση που έχει μέχρι τώρα έρθει όλο και νέες προστίθενται. Σε αυτή την έκδοση του SQL Server 2012 έκαναν την εμφάνιση τους κάποιες που με βοηθάνε να αντλήσω άμεσα πληροφορίες εγκατάστασης για το instance που με ενδιαφέρει.

Οι νέες αυτές DMVs εγκαινιάζουν μια νέα κατηγορία αυτή του

Server-Related Dynamic Management Views and Functions.

Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν οι

sys.dm_server_services

Αυτή επιστρέφει πληροφορίες για τα SQL Server, Full-Text, and SQL Server Agent services και ο τρόπος εκτέλεσης της είναι

select * from sys.dm_server_services;

Αναλυτικά μπορείτε να το δείτε στο documentation της εδώ.

sys.dm_server_registry

Από τις αγαπημένες μου. Επιστρέφει configuration and installation information που είναι αποθηκευμένες στη registry για το συγκεκριμένο instance. Επιστέφει μια γραμμή για κάθε registry key!!!, και ο τρόπος εκτέλεσης της είναι

select * from sys.dm_server_registry;

Αναλυτικά μπορείτε να το δείτε στο documentation της εδώ.

sys.dm_server_memory_dumps

Από αυτές που είναι χρήσιμο να γνωρίζεις σαν DBA καθώς μπορείς να αντλήσεις μέσω αυτής πόσα memory dumps έχεις από το SQL Server service ώστε να τα ανοίξει και να δεις τι σου έχει στραβά και να κάνει ένα advanced debugging. Ομολογουμένως είναι ένα δύσκολο task και αρκετά advance και θα πρέπει να το δούμε ή με κάποιο μελλοντικό post ή με κάποια online παρουσίαση σε μελλοντικό SQL Saturday Night.

Και εδώ ο τρόπος εκτέλεσης είναι απλός

select * from sys.dm_server_memory_dumps;

Αναλυτικά μπορείτε να το δείτε στο documentation της εδώ.

/*antonch*/